Cohesion policy

Förra året var ett genombrott för genomförandet av sammanhållningspolitiken via de fem struktur- och investeringsfonderna under den aktuella perioden 2014–2020 menar EU-kommissionens generaldirektorat för regionalpolitik.

Under 2016 har andelen genomförda projekt ökat markant, från 8 procent till 28 procent, inom sammanhållningspolitiken. I statistiken framgår det att den största ökningen har skett under den senare delen av 2016.

Inkluderat nationell medfinansiering har 130 miljarder euro investerats i sammanhållningspolitiken genom EU:s 263 regioner. Samtidigt så lanserar EU-kommissionen en uppgraderad version av plattformen för öppen data. Denna webbsida tillhandahåller statistik kring finansiering och insatser från sammanhållningspolitiken under perioden 2014-2020. Sidan har nu utökats med statistiken för december 2016 och har uppgraderats med förbättrad visualisering av de framsteg som har gjorts via fonder, medlemsstaterna och genom program.

Läs mer om de Europeiska investerings- och strukturfonderna här

Läs mer här

/Sanna Schumacher 

04 Apr 2017 Regionalpolitik

Regionalpolitik

North Sweden arbetar för att regionens unika förutsättningar ska synas och komma till uttryck i EU:s regionalpolitik. Regionen är EU:s mest glesbefolkade samtidigt som huvudparten av de totalt 900.000 invånarna är bosatta i städerna utmed Östersjökusten vilket skapar utmaningar det regionala tillväxtarbetet. Med hjälp av EU:s regionalpolitik kan norra Sverige överkomma utmaningarna som kommer med extrem gleshet, avstånd till marknader och låg kritisk massa vilket också skapar tillväxt och värden för hela unionen.

Kontaktperson: Mikael Janson

Mer information