EU-kommissionen vill uppmuntra fri rörlighet för unga i Europa

EU- kommissionen har lagt fram ett initiativ inom ramen för EU-programmet Erasmus +, vars syfte är att främjar lärande och rörlighet för unga européer.

Den 27 mars lade EU-kommissionen fram ett initiativ (skriv gärna datum när de har gjort detta) inom Erasmus+ som ytterligare kommer att främja rörlighet och lärande för unga européer. Initiativet, som kallas ”Move2Learn, Learn2Move” lanseras med förhoppningen att ge ökad möjlighet att resa till ett annat EU-land på ett hållbart sätt, både enskilt eller tillsammans med sina skolklasser uppskattar EU-kommissionen. Initiativ, som är kopplat till Erasmusprogrammets 30-årsjubileum, är i linje med följande centrala prioriteringar: att sätta förnyat fokus på Europas ungdom, och för att underlätta EU-medborgarnas rörlighet, särskilt utsläppssnål rörlighet.

Move2Learn, Learn2Move bygger på en idé som Europaparlamentet presenterade år 2016. Initiativet kommer att genomföras med hjälp av eTwinning, vilket är världens största nätverk för lärare. Som en del av Erasmus + ger nätverket lärare och elever över hela Europa möjlighet att utveckla projekt med hjälp av en onlineplattform.

Violeta Bulc, EU-kommissionär med ansvar för transportfrågor, säger: ”Transport handlar inte om järnvägsspår, fartyg eller motorvägar; det handlar om människor. Vi vill ge unga européer möjlighet att upptäcka Europa. Vi vill också uppmuntra dem att resa på ett miljövänligt sätt, vilket är anledningen till att man kommer att ta hänsyn till CO2-utsläppen. Det gläder mig också att vi kan räkna med ett aktivt deltagande från transportoperatörer för att bidra till att stärka initiativet. ”

Vem kan delta?
Initiativet kommer att vara öppet för skolklasser med elever från 16 år och uppåt som deltar i eTwinning-projekt. Ansökan öppnade den 20 mars och deadline är satt till den 30 juni. Uttagningen av deltagare kommer att presenteras i augusti 2017 och deltagarna har till 31 december 2018 att genomföra resorna. De uppmanas att ange om de vill delta i tävlingen om gratis biljetter som kommer att delas ut till den bästa eTwinning-projekten i varje deltagande land. Social integration kommer att vara ett viktigt kriterium vid valet av de bästa projekten. När vinnarna har valts ut, kommer de att kunna resa under perioden mellan augusti 2017 och december 2018, vid en tidpunkt som de själva väljer. Eleverna kommer antingen att resa i grupp som en del av en skolresa eller enskilt, beroende på vad föräldrar och lärare beslutar.

Bakgrund

eTwinning är en plattform där skolpersonal (t.ex. lärare, skolledare, bibliotekarier) kan kommunicera, samarbeta och utveckla projekt som en del av en lärandegemenskap i Europa. På det här sättet främjar eTwinning samarbete mellan skolor och elever och ger lärare möjligheter till gratis och kontinuerlig utveckling i yrket online. Fler än 450 000 lärare är redan anslutna till plattformen.

För mer information om projektet, läs här 

/Sanna Schumacher

 

03 Apr 2017 Regionalpolitik

Regionalpolitik

North Sweden arbetar för att regionens unika förutsättningar ska synas och komma till uttryck i EU:s regionalpolitik. Regionen är EU:s mest glesbefolkade samtidigt som huvudparten av de totalt 900.000 invånarna är bosatta i städerna utmed Östersjökusten vilket skapar utmaningar det regionala tillväxtarbetet. Med hjälp av EU:s regionalpolitik kan norra Sverige överkomma utmaningarna som kommer med extrem gleshet, avstånd till marknader och låg kritisk massa vilket också skapar tillväxt och värden för hela unionen.

Kontaktperson: Mikael Janson

Mer information