SKL rapport – På gång inom EU hösten 2017

Sveriges Kommuner och landsting (SKL) är en arbetsgivar– och intresseorganisation för landets alla kommuner, landsting och regioner. Två gånger om året publicerar SKL en rapport över vad som är på gång inom EU. Nyligen kom höstens upplaga ut och den sammanfattar åtta prioriterade frågor för SKL att arbeta med under 2017.

Rapporten är indelad i nio kapitel som bland annat innefattar klimat, vård, EU:s framtid, arbetsmarknad och socialpolitik, jämställdhet, konkurrensfrågor, migration, regional utveckling samt digitalisering och utbildning. SKL presenterar även en lista över sina prioriterade frågor för 2017.

  • Målet är ett hållbart asyl- och flyktingmottagande i hela EU
  • Balans mellan arbetsliv och privatliv för förvärvsarbetande familjer
  • Den europeiska pelaren för sociala rättigheter
  • En kraftfull och utvecklad sammanhållningspolitik efter 2020
  • Det kommunala och regionala perspektivet ska respekteras vid beslut på EU-nivå om energieffektivisering och förnybar energi
  • Ett dricksvattendirektiv som underlättar lokala tillsynsmyndigheters arbete med prioriterade ämnen
  • Implementeringen av paketet för cirkulär ekonomi ska ge tydlig miljönytta
  • Statligt stöd och regionala flygplatser

Flera av de prioriteringar som SKL:s styrelse har antagit är kopplade till det regionala perspektivet som sig bör. SKL skriver att de vill verka för en kraftfull och utvecklad sammanhållningspolitik för alla EU:s regioner. De vill verka för en proportionalitetsprincip där uppföljning och kontroll skall stå i proportion till projektets omfattning samt förenkla det nationella genomförandet genom att minska administrativa bördor kopplade till olika projekt. De lyfter också fram vikten i att sammanhållningspolitiken utgår ifrån de regionala förutsättningarna. Även inom energiområdet och flygplatsdirektivet lyfts regionala perspektiv fram som nödvändiga för att legitima beslut skall kunna fattas på EU-nivå.

Ta del av hela SKL:s rapport här.

/Lovisa Jonsson

04 Okt 2017 Regionalpolitik

Regionalpolitik

North Sweden arbetar för att regionens unika förutsättningar ska synas och komma till uttryck i EU:s regionalpolitik. Regionen är EU:s mest glesbefolkade samtidigt som huvudparten av de totalt 900.000 invånarna är bosatta i städerna utmed Östersjökusten vilket skapar utmaningar det regionala tillväxtarbetet. Med hjälp av EU:s regionalpolitik kan norra Sverige överkomma utmaningarna som kommer med extrem gleshet, avstånd till marknader och låg kritisk massa vilket också skapar tillväxt och värden för hela unionen.

Kontaktperson: Mikael Janson

Mer information