Påminnelse om det nya EU-direktivet om allmänt dataskydd som träder i kraft 25 maj

Regler för skydd av personuppgifter i och utanför EU med EU:s allmänna dataskyddsförordning, GDPR, ersätter den svenska personuppgiftslagen, PuL, den 25 maj 2018. Detta innebär att hanteringen av förvaringen av personuppgifter inom EU förändras. Därefter får exempelvis kontaktuppgifter till en person inte registreras utan personens medgivande. Syftet med EU:s lagförändring är att skydda EU-medborgarnas personuppgifter och att underlätta det fria flödet av data inom den digitala marknaden liksom att anpassa lagen efter det nya digitala samhället.

Detta innebär för North Sweden att vi upprätthåller vår sändlista med namn och e-postadresser till våra prenumeranter, som valt att prenumerera på vårt nyhetsbrev och ta del av utskick/kommunikation, utifrån att vi enkom har uppgifterna för att använda angiven e-postadress till att skicka information från North Sweden European Office.

Vi för inga anteckningar om någon i registret, utan det fungerar endast som sändlista för att kunna nå ut till dem som är intresserade av och involverade i samt medverkar till vår verksamhet mot bakgrund av att det är en del av North Swedens roll att kommunicera sitt uppdrag och de frågor samt aktiviteter som kontoret arbetar med för att bidra med kunskap om det gentemot relevanta aktörer.

Generellt gäller att mottagare av nyheter och information från North Sweden har anmält sig såsom för nyhetsbrevet via egen registrering med uppgifter om namn, e-post samt eventuellt också verksamhetssektor samt leveransformat, eller i direkt kontakt/kommunikation med oss lämnat över/sänt in namn och e-postadress samt i förekommande fall eventuella andra uppgifter om kontakt och befattning/organisation för att därmed ta del av kommunikation/utskick/information från/i utbyte med North Sweden. Det är endast för det syftet uppgifterna finns lagrade så länge de har en relevans för att upprätthålla den uppställda och redovisade avsikten med kommunikationen och/eller enligt av mottagaren angivna önskemål/villkor.

Den som inte önskar få information eller utskick från oss längre kan alltid välja att bli raderad ur vår sändlista och därmed avsluta sin prenumeration genom att för nyhetsbrevet klicka här eller motsvarande länk på nyhetsbrevet, alternativt för såväl nyhetsbrev som övrigt genom att maila contact@northsweden.eu, dit även rättelser/uppdateringar av uppgifter respektive frågor om North Swedens handhavande av personuppgifter kan ställas. North Sweden lyder i sin tur under Region Västerbotten som formell huvudman för verksamheten via samverkansavtal med övriga huvudmannaorganisationer. Se information om GPDR hos Region Västerbotten på följande länk

Läs mer om GDPR på vår hemsida eller mer ingående på EU-kommissionens hemsida respektive Datainspektionens hemsida.

/Mikael Janson

22 Maj 2018 Regionalpolitik

Regionalpolitik

North Sweden arbetar för att regionens unika förutsättningar ska synas och komma till uttryck i EU:s regionalpolitik. Regionen är EU:s mest glesbefolkade samtidigt som huvudparten av de totalt 900.000 invånarna är bosatta i städerna utmed Östersjökusten vilket skapar utmaningar det regionala tillväxtarbetet. Med hjälp av EU:s regionalpolitik kan norra Sverige överkomma utmaningarna som kommer med extrem gleshet, avstånd till marknader och låg kritisk massa vilket också skapar tillväxt och värden för hela unionen.

Kontaktperson: Mikael Janson

Mer information